Adana Tasbit

TİCARİ ARAÇ SÜRÜCÜLERİNİN BİLGİLENDİRİLMESİ TOPLANTISI ADANA'DA YAPILDI

 

Emniyet Genel Müdürlüğü ile Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) işbirliğinde Karayolu Trafik Güvenliği kapsamında düzenlenen ‘Ticari Araç Sürücülerinin Bilgilendirilmesi Toplantısı’nın (TASBİT) 8.’si Adana’da yapıldı.

Tasbit Toplantı Resimleri İçin Tıklayınız.....

Toplantıya Vali Hüseyin Avni Coş, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Araştırma ve Eğitim Dairesi Başkanı Yusuf Avan, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Apaydın, Adana ESOB ve Adana Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Kazım Barışık, Adana’da hizmet veren ticari araç sürücüleri katıldı.

 

Adana Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın ev sahipliğinde Adana Hiltonsa’da gerçekleştirilen toplantıda konuşan Adana Valisi Hüseyin Avni Çoş, gelişen kentle birlikte artan araç sayısının kent içindeki ulaşımı olumsuz etkilediğini belirterek, Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmazdan otopark alanlarının çoğaltılması için çalışılmasını bu konudaki otopark yönetmeliğinin artan ihtiyaca cevap vermekten uzak olduğu için şartları zorlamalarını istedi.

Türkiye’nin gelişmesinde ve kalkınmasında şoförün hem çok önemli bir katkısı hem de çok büyük bir çabası olduğuna işaret eden Vali Coş, bu çerçevede eğitimin önemine değindi. Bu nedenle İçişleri Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Daire Başkanlığı’nın böyle bir eğitim çalışması yapmasının öneminin de bu şekilde ortaya çıktığını ve takdir edilecek bir çalışma olduğunu dile getirdi.

Yük ve yolcu taşımacılığında kendilerinin de şikayetleri olduğunu belirten Vali Çoş, istiap haddinden fazla yük taşımanın yollara büyük zarar verdiğini, bu zarardan hem vatandaşın hem de şoför esnafının hem de yolların zarar gördüğünü kaydederek, ”İstiap haddini aşan yük taşıyan bir araç elli aracın eskittiği yolu bir kerede eskitmekte, aynı zamanda da kendi araçlarına zarar vermektedirler. Bu aynı zamanda araçların dökülmesine ve kazalara da neden olmaktadır. Biz il sınırları içinde buna dikkat edeceğiz ve aşırı yük taşınmasını önleyeceğiz, taş ocaklarına kurulacak kantarlarla çıkartılan malzemenin kurallara uygun şekilde taşınmasına da böylece birinci elden halletmiş olacağız” dedi.

Vali Coş, toplantıda kendisine sorunlarını ileten Adana Oto Galericiler Esnaf Odası yönetimi ve üyeleri ile ticari araç sürücülerinin, çözüm konusunda destek sözü verdi.

 

TÜRKİYE DÜNYADA EN FAZLA TRAFİK KAZASI YAŞANAN 10 ÜLKEDEN BİRİ

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Yusuf Avan da, Türkiye’nin dünyada en fazla trafik kazası yaşanan 10 ülkeden biri olduğunu belirterek, 21. yüzyılda küresel ölçekte önder ve güçlü olan Türkiye’nin artık bu sorunu aşmak zorunda olduğunu söyledi.

Trafik kazalarının yüzde 30’unun kalkınmış, yüzde 70’inin ise kalkınmakta olan ülkelerde meydana geldiğine dikkat çeken Avan, Birleşmiş Milletler’in (BM), 2020 yılına kadar tüm dünya ülkelerinde ölüm ve yaralanmaları yüzde 50 oranında azaltma yönünde çalışmalar yaparak bir karar aldığını ve tavsiye niteliğindeki bu kararı üye ülkelere gönderdiğini ifade etti.

Avan, Türkiye’de yük ve yolcu taşımacılığının yüzde 87’sinin karayolu ile yapıldığını, son 10 yılda nüfus yüzde 9, sürücü sayısı yüzde 55, motorlu araç sayısı yüzde 72 oranında artarken, trafik kaza sayısının yüzde 121, bu kazalardaki yaralı sayısının ise yüzde 55 oranında arttığını, ölü sayısında ise yüzde 27 oranında bir azalış görüldüğünü kaydetti. Avan, “Trafik güvenliğinde önemli mesafeler kat edilse de trafik halen önemli kayıplar verdiğimiz bir alan olma özelliğini sürdürmektedir. Kazaların önüne geçilmesinde ilk ve en önemli faktör insandır. Kazaların yüzde 99’u insan unsurundan kaynaklanmaktadır. Kişisel sorumlulukların bilincine varıp, kurallara uymada göstereceğimiz başarı, sorunun önemli bir kısmının ortadan kalkması için tek başına yeterlidir" diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz da, Adana’da ulaşımın sektörünün tek çatı altında toplanmasının herkesin yararına olacağına dikkat çekerken, resmi kurumların da şehir merkezine taşınmasının, vatandaşın işlerinin daha rahat yürütmesi açısından yararlı olacağını, okulların da nüfus yoğunluğuna göre artırılacağını, böylece Adana’yı geleceğe daha planlı taşıyacaklarını belirtti. Aldırmaz, “Biz, toplu taşımacı esnafının değerini biliyoruz. Sizlerin işlerini kolaylaştırmak için gereken çalışmaları yapıyoruz, yapacağız” dedi.

 

ŞOFÖRLÜK MESLEK STANDARTLARI GERÇEKLEŞME AŞAMASINDA

TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın ise, tanıtım görüntüsünün izlenmesinden sonra yaptığı konuşmada, trafik sorununun tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de insan yaşamını tehdit eden en önemli sorunların başında geldiğine işaret ederken, şoförün trafik güvenliği konusunda eğitimli ve bilinçli olmasının, bedensel ve ruhsal olarak sağlıklı kalabilmesinin, trafik güvenliğini de doğrudan etkileyecek bir durum olduğunu, bu çerçevede mesleki eğitim ve meslek standartlarının da çok önemli olduğunu belirtti.

Apaydın, “Yıllardır üzerinde durduğumuz ‘Şoförlük Meslek Standartlarının’ hazırlanması ve uygulamaya konulması hedefimiz de gerçekleşme aşamasına geliştir. Bu konuda TESK ile yaptığımız çalışmalarda ‘Taksi Şoförlüğü Meslek Standardı’ ile ‘Minibüs Şoförlüğü Meslek Standardı’ hazırlanmıştır. Sırada servis aracı şoförlüğü, kamyon şoförlüğü, otobüs şoförlüğü meslek standartlarının hazırlanması bulunmaktadır. Ayrıca, Federasyonumuz, şoför ve nakliyeci esnafımızın mesleki faaliyetlerini yürütürken karşılaştıkları sorunlarla ilişkin ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşlar ile devamlı irtibat halinde olup, öncelikle kazanılmış haklarımızın korunması için gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Bu toplantılarda, ticari araç sürücülerinin trafik güvenliği konusunda, trafik kurallarına uyma tutum ve davranışının kazandırılması amacıyla bilgilendirilmesi hedeflenmiştir” şeklinde konuştu.

 

OTOPARK OLMADIĞI İÇİN ARAÇ SAYISI TRAFİĞİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana ESOB Başkanı Kazım Barışık da, TŞOF Genel Başkanı Apaydın’a, sürücülerin sorunlarına yönelik sorunların çözümünde gösterdiği çaba ve başarıdan dolayı teşekkür ederken, sürücüleri bilgilendirmek için yapılan bu toplantının esnaflarımız açısından da büyük önemi bulunduğuna dikkat çekerek “Çünkü ülkemiz ve şehrimizdeki trafikte, süratle artan araçlara rağmen yapılan yollarımız, maalesef aynı hızda artmamaktadır. Ayrıca kentlerin yapılaşmasındaki çarpıklıkta bu artışı karmaşa haline getirmektedir. Yapılan büyük binalara rağmen burada yaşayanlara ve araç kullananlara ait otoparklar olmadığı için şehir içinde yoğunlaşan araç sayısı trafiği de olumsuz yönde etkilemektedir. Yolcu ve trafik yoğunluğuyla birlikte, artan yol ve sürücü hataları nedeniyle, ticari araç sürücülerimizin de kusur oranı artmakta, dolayısıyla esnafımıza yazılan ceza makbuzları da katlanmaktadır. Akaryakıt fiyatlarındaki hızlı artış, lastik, yağ, akü, yedek parça, şoför gideri ve amortismanları da ilave ettiğimizde maliyetlerimiz bir hayli çoğalmakta, taşımacılık sektörü süratle çekilmez hale gelmektedir. Bu manada, ticari araç sürücülerine daha sıcak yaklaşılması ve anlayışlı davranılmasını beklemekteyiz. Adana Adliyesi önünde yıllardır keşif, tespit, otopsi gibi işlerde dürüst ve onurlu bir şekilde yolcu taşımacılığı hizmeti veren 50’ye yakın taksici esnafım, Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı (ATGV) araçları yüzünden büyük mağduriyet yaşamaktadır. Bu meselenin acilen giderilmesini talep ediyoruz” dedi.

Toplantıda, yılın başarılı polisleri ve örnek sürücülerine Vali Coş, Genel Başkan Apaydın, Başkan Aldırmaz ve Barışık tarafından teşekkür plaketleri takdim edilerek, toplu fotoğraf çektirildi.

Toplantının ikinci bölümünde, ticari araç sürücülerine Trafik Güvenliği ve Çevre Eğitimi konusunda Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi’nden görevli Mehmet Yüce ile Güvenli Araç Kullanımı hususunda Prof.Dr.Yeşim Yasak tarafından bilgilendirme yapıldı.