Konya Tasbit

 
tasbit_konya

 

TİCARİ ARAÇ SÜRÜCÜLERİNİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI’NIN 5’İNCİSİ KONYA’DA YAPILDI.

TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın “yük ve yolcu taşımacılığının yaklaşık yüzde 92’si karayolu ile gerçekleştirilen ülkemizde trafik kazalarını önleyecek ve trafik güvenliğini sağlayacak tedbirlerin alınması son derece önem arz etmektedir”

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Daire Başkanlığı ile Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) tarafından düzenlenen Ticari Araç Sürücülerini Bilgilendirme Toplantısı’nın Konya ayağı gerçekleştirildi.

Konya Dedeman Otel’de düzenlenen toplantıya Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Trafik Hizmetleri Başkanı Osman Karakuş, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Namal, TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, TŞOF Başkan Vekili Faruk Alpaslan, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Dairesi Daire Başkanı Yusuf Avan, Konya Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Kemal Can ile emniyet mensupları ve ticari araç sürücüleri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Konya Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Kemal Can, trafik güvenliği konusunda devletin son zamanlarda büyük bir gayret içinde olduğunu belirterek, özellikle bölünmüş yol konusunda Avrupa’da 3. ülke konumuna geldiklerini söyledi.

İl Emniyet Müdürü Hüseyin Namal ise, Konya’nın İç Anadolu ile diğer bölgeler arasında bir kavşak noktasında bulunduğunu ve çevre yollarının şehir içinde kalması neniyle büyük sıkıntı yaşandığını belirterek, şehir içinde ise sosyal yaşam merkezlerinin Alaaddin çevresinde toplanmasının trafik yoğunluğunu büyük ölçüde artırdığını dile getirdi.

 

YÜK TAŞIMACILIĞININ YÜZDE 92’Sİ KARAYOLUYLA YAPILIYOR

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan sunumun ardından kürsüye gelen TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, TŞOF’un kurulduğu 1953 tarihinden itibaren belli ilkelerinden ödün vermeden calışmalarına devam ettiğini belirterek, “Bunların başında il ve ilçelerimizde bulunan 697 esnaf odası çatısı altında örgütlenmiş olan şoför esnafımızın hak ve menfaatlerini, kazanılmış haklarını korumak; aralarındaki birliği ve beraberliği, sosyal ve ekonomik dayanışmayı sağlamak; yol ve trafik güvenliği konusunda şoför esnafımızı bilgilendirmek ve bilinçlendirmek suretiyle hem trafik kazalarını önlemek hem de ifa edilen kamu hizmetinin kalitesini artırmayı amaçlıyoruz. Bu amaçla Emniyet Genel Müdürlüğü’nün işbirliğiyle Ticari Araç Sürücülerini Bilgilendirme Toplantıları’nın 5’incisi için Konya’da toplanmış bulunuyoruz” dedi.

 

Trafik sorunun tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’nin de en başta gelen sorunları arasında olduğunu ifade eden Apaydın, “Yüktasbit_konya1 ve yolcu taşımacılığının yaklaşık yüzde 92’si karayolu ile gerçekleştirilen ülkemizde trafik kazalarını önleyecek ve trafik güvenliğini sağlayacak tedbirlerin alınması son derece önem arz etmektedir. Karayollarında yük ve yolcu taşıyan araçların sevk ve idaresinden sorumlu olan insan faktörü, diğer bir deyişle şoför, trafik güvenliğinde çok önemli bir yere sahiptir. Şoförün trafik konusunda eğitimli olması bedensel ve ruhsal olarak sağlıklı olabilmesi trafik güvenliğini de doğrudan etkileyecek bir durumdur. Şoför esnafı, ülkemiz ekonomisinde çok önemli bir yere sahiptir. Şehiriçi, şehirlerarası, uluslararası yük ve yolcu taşımasında öğrenci ve işçi servis araçlarının kullanımında çalışan şoförlerin oranı % 80’dir. % 20’si ise araç mal sahipleridir. Hizmetleri sınırsız olup, insanoğlunun doğuşundan ölünceye kadar olan sürede şoför hep vardır. Bu nedenle meslek eğitimi çok önemlidir. Bu bağlamda TŞOF olarak kendi üzerimize düşen görevi fazlasıyla yaptığımıza inanıyoruz. Ancak ticari araç şoförlerinin de yaşadığı birçok sorun var. Örneğin şoförlük mesleği, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından ulaşım hizmet kollarından birisi olarak tanımlanmış olup, şoförlerin haricinde diğer meslek kuruluşlarının üyeleri, vergi mükellefiyeti şartı aranmaksınız odalarına üye yapılırken, şoförlere vergi mükellefiyeti şartı getirilmesi ile odalara kayıtlı 2 milyon 50 bin üyenin yaklaşık 1 milyon 650 bininin kayıtları silinmiş ve bu insanlar mağdur edilmiştir” şeklinde konuştu.

 

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Trafik Hizmetleri Başkanı Karakuş, Emniyet Genel Müdürlüğü olarak trafikte alınacak tedbirlerle alakalı 25 günde bir toplandıklarını ve trafik güvenliği için neler yapılabileceği konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını dile getirdi. Ticari araç sürücülerinin kamu hizmeti yaptığını anımsatan Karakuş, şunları söyledi: ‘’Örneğin okul servis araçları. Ailelerin çocuklarını bireysel olarak okula götürmesi mümkün değil. Özellikle büyük şehirlerde. Dolayısıyla o küçük çocuklarımıza trafik eğitimini ve bilincini verecek olan kişiler okul servis şoförleridir. Özellikle büyük şehirlerde bir saat sabah, bir saat de akşam olmak üzere çocuk ticari araç sürücüsüyle vakit geçiriyor. Sürücünün emniyet kemeri takıp takmaması, kırmızı ışıkta durup durmaması, şoförlerin yayaların geçişleri sırasındaki davranışları o küçük simalar tarafından çok yakından takip ediliyor. Geleceğe dönük olarak kendisi şoför olduğu taktirde, nasıl bir şoför algısı kafasında oluşuyorsa o şekilde davranacak”.  Kazaların oluş şekline bakıldığı zaman Konya’da yaya ölümlerinin daha fazla olduğunu dile getiren Karakuş, il genelinde karşılıklı çarpışmalar sonucunda meydana gelen ölümlerin daha az olduğunu söyledi. Trafik kazalarını önleme noktasında kendilerine düşen görevi yerine getirdiklerini anlatan Karakuş, ‘’Trafik kazalarının oluşumu asgari seviyeye indirilmiştir. Ama bunun yanında kazalar şekil değiştirmiş, karşılıklı çarpışma şeklindeki kazalar, yoldan çıkma, devrilme, aşırı hız ve yayaya çarpma şeklinde olmuştur. Dolayısıyla şoför esnafımızın da bu kazaların oluş şekillerini dikkate alarak bu anlamdaki eğitimlerine ya da araç kullanmada bu konulara dikkat etmesi gerekmektedir’’ diye konuştu. Son olarak kürsüye gelen Vali Aydın Nezih Doğan ise, trafik güvenliğinde kötü olan siyah ülkeler ve çok iyi olan beyaz ülkeler olduğunu, Türkiye’nin ise grinin tonlarından olan ülkeler arasında yer aldığını kaydetti.

tasbit_konya2Konuşmaların ardından trafik güvenliğiyle ilgili başarı gösteren trafik polis memurları Selim Öztürk, Kadir Çankaya ve Nuhir Uğurlu ile ticari araç sürücüleri Taksici Ahmet Ağır, Taksici Abdurrahim Akdağ ve Kamyoncu Süleyman Coşkun’a plaket ve ödülleri verildi.

Ödül töreninden sonra Psiko-Eğitim Uzmanı Doç. Dr. Yeşim Yasak Trafik Psikolojisi Açısından Şoförlük Mesleği ve Güvenli Araç Kullanma konusunda, Komiser Yardımcısı Mehmet Yüce ise trafik ve trafik güvenliği, unsurları, etken faktörleri, trafik kazaları ve sonuçları, Trafik güvenliğini etkileyen faktörleri konusunda seminer verdiler.